ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΒΑΦΗ!

ΒΑΘΟΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Το Φαινόμενο Χαλάζι

Το χαλάζι είναι στην εποχή μας πλέων ένα σύνηθες φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές κάνει την εμφάνιση του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι ακριβώς είναι?

Η χαλαζόπτωση είναι ένα φαινόμενο το οποίο μοιάζει με καταιγίδα, με την διαφορά όμως ότι δεν πέφτουν από τον ουρανό σταγόνες νερού αλλά παγωμένα σφαιρίδια, σαν παγάκια.

Το μέγεθος αυτών των σφαιριδίων διαφέρει σε μέγεθος. Ξεκινάει από το μισό εκατοστό διάμετρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 εκατοστά.

 

πως δημιουργείται το χαλάζι και Γιατί αυτό το φαινόμενο είναι συχνότερο κατά την διάρκεια των ζεστών μηνών?

 

Το χαλάζι δημιουργείται σε σύννεφα τα οποία έχουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας και βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο στον ουρανό. Όσο ψηλότερα στην ατμόσφαιρα πηγαίνουμε τόσο χαμηλότερες θερμοκρασίες επικρατούν. Κατά τους θερινούς μήνες επικρατούν θερμά ισχυρά ρεύματα ανέμων, τα οποία κινούνται από την επιφάνειά της γης προς τον ουρανό. Αυτά τα ρεύματα μεταφέρουν στερεά μικροσωματίδια από την γη όπως σκόνη προς τον ουρανό. Όταν η υγρασία που υπάρχει μέσα στα σύννεφα, σε μεγάλο υψόμετρο στην ατμόσφαιρα, έρθει σε επαφή με αυτά τα μικροσωματίδια, τότε συμπυκνώνεται πάνω τους και δημιουργούνται μικρά σφαιρίδια από κρυστάλλους πάγου. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία σε εκείνο το υψόμετρο είναι κάτω από τους 0° Κελσίου. 

Οι μικροί πυρήνες των κόκκων που σχηματίζονται κατ' αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν γρήγορα και αποκτούν βάρος. Έτσι ξεκινούν το ταξίδι τους προς το έδαφος. Λόγου των ισχυρών θερμών ρευμάτων αέρος από το έδαφος ξαναφυσιούνται προς τα πάνω. Με αποτέλεσμα να ξαναφτάνουν στα σύννεφα με την υγρασία και να αναψύχονται. Κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνουν καθαυτών τον τρόπο προστίθεται άλλη μια στρώση πάγου πάνω τους. Όταν ο χαλαζόκοκκος γίνει αρκετά μεγάλος και βαρύς ώστε να μην μπορούν τα ρεύματα αέρος να τον ανεβάσουν προς τα επάνω, πέφτει προς το έδαφος.

Λόγου της αυξημένης ταχύτητας δεν προλαβαίνει να λιώσει. Οι καταστροφές από το χαλάζι είναι πολλές και εξαρτώνται από το μέγεθός του. 

Τα τελευταία 5 χρόνια το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ολοένα και πιο συχνά  με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και αυτοκίνητα.

Οι ζημιές είναι αναπόφευκτες αν αναλογιστεί κανείς το ύψος απ' το οποίο πέφτει το χαλάζι (6.000 μέτρα), την ταχύτητα με την οποία φτάνει στο έδαφος και την φοβερή ορμή με την οποία προσκρούει σ' αυτό.

Από μελέτες και στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση αυτού του φαινομένου και στην Ελλάδα και έχουν αναφερθεί χιλιάδες ζημίες σε αυτοκίνητα καινούρια και μεταχειρισμένα. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τεχνίτες p.d.r.